Stínu tváří v tvář

Problematikou léčby závislostí se zabývám více než 16 let. Závislost má mnoho podob - alkohol, drogy, patologické hráčství, vztahy, porno, sex, sociální sítě, nakupování…a další. 

Závislost má však pro člověka jediny cíl - úniknout z reality pomocí návykové látky. Je přitažlivé rychle necítit bolest duše, necítit problémy, ulevit si.

V dnešní době už nelze popřít, že závislost má příčinné kořeny, které k jejímu propuknutí vedou. Na závislost se nelze dívat jako na dílčí nemoc. Na problém je třeba dívat se komplexně, to znamená nalézt příčiny úniku z reality a poznat vzorce chování, které k němu vedou. Pravdivě se podívat do očí svému stínu, který v životě nechci vidět, proniknout k sobě sama a rozhodnout se ke změně. Je více než zřejmé, že při léčbě závislosti je třeba si sáhnout do hlouby lidské psychiky a  přiznat si, že jsou stinné stránky v životě, které nechci vidět. A raději je, třeba, jako v případě alkoholika, zapiju.

Vlastní stín je to, co v životě nechci vidět, natož přijmout. Mnohdy je tento obsah obsažen v nevědomí a teprve si ho musíme zvědomit. Co může být stínem? Potlačené touhy, potlačené city, nízké sebevědomí, méňecennost, potlačené a neuskutečněné životní směry atd. Ptáme se “Kdy se to stalo? Co s tím souviselo? Proč? Kdo byl u toho přítomen? ……”

I závislost je problém, kteý je třeba rěšit komplexně, celostně s ohledem na jedninečnost člověka. Nelze se jen chránit přecvičováním návykového chování. (Je běžné v ústavních státních léčbách). Příznaky utíkání k návykové látce a závislost je moudré vzít jako výzvu ke změně životního stylu, lépe ještě ke změně vlastného života. Je třeba se zastavit, pod terapeutickým  a adiktologickým  vedením se do sebe vnořit a začít naslouchat druhým, začít naslouchat sobě. Odvážit se jít životem jinak, sám/a za sebe, s novou vlastní zodpovědností, kde se už nebudu muset opírat o návykovou látku a ponořovat se do světa úlevy a ideálu.

Závislost nemusí být vždy nemoc (viz. klasifikace nemocí MKN 10). Může jít o problém životního stylu, problém osobnostnho nastavení, problém postoje k životu. Pokud se závislý rozhodne k léčbě a pochopí důležitost komplexní proměny, najde v sobě jasné rozhodnutí “už dál nechci pít, brát”, pak společně se správným terapeutem, osobní odvahou a silou, vlastní prací na sobě a řešením sebe sama, dojde k procitnutí - Já už Vím. Pak už alkohol či jinou formu návyku nechce, nepotřebuje….

Autor: Monika Plocová | pátek 27.1.2017 16:30 | karma článku: 15,44 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Monika Plocová

Květinový sen

22.3.2024 v 15:27 | Karma: 12,26

Monika Plocová

Rozhodnutí

3.3.2024 v 16:50 | Karma: 32,85

Monika Plocová

Kdo za to může?

8.2.2024 v 13:48 | Karma: 20,53

Monika Plocová

Klobouk dolů

9.12.2023 v 15:41 | Karma: 20,77

Monika Plocová

Životní krize nás sunou vpřed

9.11.2023 v 15:18 | Karma: 12,27