Monika Plocová

Muži a alkohol

11. 07. 2016 7:58:50
Není to tak dávno, kdy byl alkoholismus čistě “mužskou záležitostí”. Postižení muži byli umísťováni do psychiatrických zařízení, zatímco ženy putovaly na převýchovu.

Alkoholismus byl vždy více tolerován mužům a je tomu tak dosud. Většina lidí v naší společnosti stále zaujímá tento zastaralý postoj. Vzpomínám si, že i já ve své dávné minulosti, jsem ohrnoval nos nad opilými ženami, zvláště, když i já měl alkoholovou špičku. Byl to pocit, jako by tyto ženy měly ještě daleko nižší hodnotu, než kdokoliv jiný kolem. Až po letech práce na sobě a zvláště v rámci své terapeutické praxe v oblasti léčby závislostí, jsem pochopil .... Závislost na alkoholu je velký problém jak u mužů, tak u žen.

Proč muži nadužívají alkohol?

Muži začínají pít hlavně pro to, aby si zvýšili sebevědomí a otupili své strachy. Jsou to strachy, o kterých mnohdy nevědí, popírají je v sobě. Díky tomu je pro muže tak obtížné přiznat problém sobě i okolí..

Jak to začíná?

Z počátku vše funguje dobře. Alkohol je skvělý pomocník v pozadí “normálního” života. Nenápadně a plíživě se pak stane nezbytnou součástí, až převezme hlavní roli...I tak je člověk pořád ochotný své problémy nevidět! Muži jsou velmi nevšímaví ke svým pocitům, jsou příliš

pyšní na své chlapství. Nadměrně spoléhají na své schopnosti a sílu. Povrchním naučeným způsobem proplouvají životem bez vnímání vlastní identity, vlastního smyslu žití, bez vnímání vlastních slabostí, strachů a bolestí. Alkohol pak ještě více otupí smysly a chápání reality.

Alkohol, muži a rodina

Dle tradice se muži často delegují (a jsou delegováni) jako hlava rodiny. Pod vlivem alkoholu pak působí nesmírně destruktivně na své partnerky a děti. Přenáší na ně vlastní nedokonalosti, strachy, vzteky, nálady, bezmoci, sebelítosti. Zbavují se tak neustále vlastní zodpovědnosti za to kým jsou. S jejich pravidelným požíváním alkoholu se tento proces stále zintenzivňuje. Nejhorší je fáze, kdy "to" muž alkoholik nevidí. Absolutně ignoruje sebe i své okolí. V očích ostatních vypadá jako sobec, egocentrik, despota, lenoch.

Další fází je stav, kdy to muž alkoholik začne vidět, vidí, ale neřeší. “Vidím ty problémy, vnímám své potíže, ale nevím, co mám dělat. Hrůza. A tak piju ještě víc”. Poslední fází je stav, kdy konečně vše vidí a rozhodne se řešit. To už bývá ve stavu ponížení, bez práce, rodiny, zázemí, financí atd.

Nemusí to tak být ! Stále častěji se stává, že muži jsou ochotní “vidět a řešit” ještě dříve než nastane taková sebedestrukce.

Spoluautorem článku je specialista v oblasti závislostí, Stanislav Titl, můj skvělý kolega a terapeut.

Autor: Monika Plocová | karma: 13.10 | přečteno: 716 ×
Poslední články autora