Desatero pomoci závislému člověku

4. 07. 2016 8:35:19
"Můj muž má problém s alkoholem už několik let. Nechápu to. Je to vysokoškolsky vzdělaný člověk. Pracuje ve vysoké funkci. Chodí domů unavený a pozdě.

Večer si dá panáka vodky a jde spát. O víkendech vypije litr vodky denně a přijde mu to normální. Máme malé děti, dělá jim ostudu. Teď o víkendu s nimi šel na pouť a přišel s rozraženým čelem. Chtěla bych, aby se začal léčit, on nechce. Už vážně nevím, jak dál.... " AS

Desatero pomoci závislému člověku

1. Únik z reality

Jestliže náš blízký člověk nadměrně pije alkohol, nadužívá jiné návykové látky (tj. např. marihuanu, pervitin, návykové léky) nebo trpí návykovým chováním (hráčství, sázení, internet, facebook) - uniká tak z reality. Utíká od svých vnitřních bolestí a trápení za úlevou. Stává se tak postupně závislým až k plné závislosti. Tento člověk potřebuje pomoct! Sám z bludného kruhu nevystoupí.

2. Závislost je problémem celé rodiny

Blízký člověk, který trpí závislostí, svým chováním narušil chod a vztahy celé rodiny. Nefunkční vztahy v rodině mohou být současně jedním ze zásadních spouštěcích faktorů závislosti našeho blízkého člověka. Je důležité, aby se nejbližší členové rodiny zapojili v procesu pomoci závislému k jeho úzdravě a tak i společné úzdravě rodiny a rodinných vztahů.

3. Nestyďte se!

Vše je řešitelné. Problému je třeba postavit se čelem. Řešit ho. Každý problém a jeho zvládnutí nás posouvá v životě vpřed. Otvírá novou cestu. Nebojme se změn. Mnohdy nám tyto změny přináší úlevu.

4. Motivace k léčbě

Když zjistíte, že váš blízký má problém se závislostí (pije, fetuje, hraje atd..) Mluvte s ním. Ptejte se ho, proč to dělá. Zajímejte se o něj. Vysvětlete mu, že potřebuje pomoc a vy mu rádi pomůžete najít tu nejvhodnější pomoc právě pro něj. Člověku, kterému chceme pomoci, jasně sdělíme, že jeho pití vnímáme jako problematické a jeho chování je pro nás nadále nepřijatelné. Je chyba dělat, že problém nevidíme! O problému alkoholismu (i jiné závislosti) je nutné mluvit. Trváme na tom, aby problém začal řešit. Jsme neústupní!

5. Cesta k řešení

Pokud blízký na náš podnět slyší (alespoň částečně), to je dobrý start. Společně s ním vyhledejte vhodnou odbornou pomoc. Pracujte s chvílí, kdy vám blízký přistoupí na váš podnět. Nálady závislého jsou proměnlivé. Je třeba konat hned. Buďme neústupní v tom, aby náš blízký odborníka skutečně navštívil. Buďte mu oporou. Potřebuje ji.

6. Řešení

Na základě zvolené pomoci váš blízký navštíví odborníka v oblasti závislostí, tj. psychiatra se zaměřením na problematiku AT (alko, toxo) nebo adiktologa. Rozhodně bychom měli na tyto odborníky vhodnou pomoc pro našeho blízkého směrovat. Odborník zhodnotí stav a doporučí mu další postup v řešení. Když odborník usoudí, že ambulantní cestou dotyčný člověk problém nezvládne, věříme mu. Když navrhne řešení formou pobytové léčby závislostí, motivujeme dotyčného člověka k nástupu do léčby. Státní léčebny jsou léčby ústavní, placené pojišťovnou. Jsou to léčby psychiatrické, které jsou zaměřeny převážně na přecvičování chování závislého. Můžete si vybrat i soukromé sanatorium pro překonání závislostí. Zařízení vybírejte bedlivě dle svých pocitů ze setkání s odborníkem, který zařízení zastupuje a důvěry k němu. Jako důležité vnímám zaměřit se na lidskou duši a psychiku člověka. Jít k příčinám bludného kola závislosti. Otevřít se novému smysluplnému životnímu stylu, společně pracovat na bázi lidskosti a respektu.

Jsme důslední, aby si náš blízký objednal den nástupu do léčby a po té do ni skutečně nastoupil.

V případě, že odborník doporučí ambulantní léčbu závislosti, opět dbáme na dodržení postupu, který nám odborník navrhne. Důležitost v ambulantní léčbě mají psychoterapeutické skupiny a individuální pohovory. Důležité je, aby náš blízký měl ke svému terapeutovi důvěru. Jedině tak je schopen mluvit o věcech, které ho trápí.

7. Podpora rodiny

Když nastoupí náš blízký do léčebného procesu, spolupracujeme s odborníky, kteří o něj pečují. V rámci terapií si závislý člověk sahá velmi hluboko do své duše, do svých bolestí a ran, mnohdy až do dětství. Cílem odborné péče a terapií je, aby závislý změnil svůj pohled na dosavadní život, zpracoval si trápení a našel nový smysl, kde už návyková látka nebo návykové chování nebude mít své místo. Využijeme možností skupin pro rodiny a blízké, kde můžeme načerpat informace o problému závislosti. Účastníme se rodinných či partnerských terapií, kde se dozvíme, s čím můžeme našemu blízkému pomoci.

8. Abstinence – nový životní styl

Základní změna, kterou náš blízký musí v léčbě přijmout, je úplná abstinence od návykové látky, kterou užívá a také abstinence od dalších návykových látek. Závislost je jen jedna a lehce se přesmykne na jinou látku. Dejme našemu blízkému čas. Vlastní přiznání si závislosti a přijmutí nového životního stylu je těžké. Je to mnohdy dlouhý proces. Léčbou proces nekončí, léčbou proces započal. Terapie by měla být intenzivní a dlouhodobá. Po léčbě následuje doléčování.

9. Suchý dům

Abstinenci blízkého můžeme podpořit tzv. suchým domem. Budeme mít domácí prostředí bez alkoholu a bez dalších návykových látek. U závislého na alkoholu se dále pak vyvarujeme společenských akcí, kde se pije. Vyhýbáme se společně místům, kde by se mohla vrátit a posléze propuknout chuť na návykovou látku nebo impulz k návykovému chování (herny, restaurace, vinárny atd.). Držíme abstinenci spolu – nepijeme!

10. Komunikace – rodina na nových základech

Člověk v nejlepším případě přestane pít, užívat návykové léky, navštěvovat herny atd. Pracuje na sobě pomocí terapie, a pokud myslí svou změnu v životě vážně, nikdy už nebude stejný, jako před vstupem do léčby. Vlastním seberozvojem a terapií se mění. O to více důležitější, je komunikace v rodině. Přijměme výzvu změny blízkého také pro sebe. Komunikujme a otevřme se možnosti postavit náš vztah na nových smysluplných hodnotách. Odborník nám v těchto chvílích může pomoci otevřít tento nový rozměr vztahu, který ve svém výsledku může být daleko pevnější než v minulosti. Mnohdy je skutečnost, že žijeme se závislým člověkem výzvou i pro nás, výzvou k naší osobnostní změně, změně postojů a názorů.

A ještě něco k tomu:

Blízký, který na náš podnět neslyší:

Důležité je, aby si člověk sám uvědomil, že má problém s návykovou látkou. Vy ho můžete jen motivovat a dát mu jasně najevo, že s tím, co dělá, nesouhlasíte. Pokud bude nadále pít, dejte mu jasné hranice - buď se sebou půjdeš něco udělat (léčit se), nebo...(něco, co je pro něj důležité). A být neústupný .Bohužel, opravdu je nutné, aby si závislý člověk uvědomil sám, že má problém. Bez toho je léčba k ničemu.

Pokud je člověk pod návykovou látkou nebezpečný sobě nebo okolí (vyhrožuje, že si něco udělá, okolí udělá, máte z něj strach), je možné a dokonce je nutné zavolat sanitku (nebo za pomocí policie) a nechat ho nedobrovolně odvézt. Je to důvod k nedobrovolné hospitalizaci. Jen se nesmíte nechat odmítnout. Na psychiatrii mu pak dají nedobrovolný vstup a onen člověk dostane prostor popřemýšlet a změnit náhled na svůj problém. Taky možná cesta do léčby.

Pokud to nezabírá, chraňte sebe.

Pamatujme:

V době abstinenčních příznaků jsou závislí lidé přístupnější řešení (k návštěvě odborníků, léčbě)!!

Tolerování pití nebo dalšího projevu závislosti není pomoc. Pomoc je tlak na řešení závislosti a být v řešení neústupní!

Autor: Monika Plocová | pondělí 4.7.2016 8:35 | karma článku: 20.08 | přečteno: 4315x

Další články blogera

Monika Plocová

Květinový sen

Adéla sedí v kuchyni na svém místě. V ruce má malý kapesní nožík, její nožík. Ano, tomu koutku říká „mé místo“. Je to kousek prostoru kuchyně, kde se cítí v bezpečí.

22.3.2024 v 15:27 | Karma článku: 11.94 | Přečteno: 239 |

Monika Plocová

Rozhodnutí

Stojím před tou budovou. Otvírají se bílé dveře. “No tak pojďte”, říká mi silnější paní. Chce se mi strašně brečet. Je to jen moment, kdy se za mnou ty bílé dveře zaklapnou zevnitř. Uvědomuji si, že teď už není jiné cesty.

3.3.2024 v 16:50 | Karma článku: 32.85 | Přečteno: 2808 |

Monika Plocová

Kdo za to může?

Řekl jsem jasně: „Pavla se půjde učit na kadeřnici! Jsi snad hluchá?“ „Pavla chce jít studovat gymnázium“, řikala mi to. „Prosím tě, ty tvoje názory! Na co studovat.. Prachy potřebuje vydělávat! O tom je život!“

8.2.2024 v 13:48 | Karma článku: 20.35 | Přečteno: 703 |

Monika Plocová

Klobouk dolů

„Potřebuju pomoct.. Pomůžete mi?“ Ten hlas v telefonu mi byl povědomý. „Tady Věra...Pamatujete si na mě?“. Ano, jasně Věra, došlo mi. Mám ji na Facebooku a občas zahlédnu, jak se jí daří.

9.12.2023 v 15:41 | Karma článku: 20.59 | Přečteno: 567 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 25.44 | Přečteno: 279 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 23.87 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 229 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 174 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 243 | Diskuse
Počet článků 105 Celková karma 21.71 Průměrná čtenost 1524

"Pomáhám lidem překonat problémy, životní krize a závislosti. Otvírám v nich cestu do vlastního nitra, cestu k sobě.  Navádím je na nový způsob života bez úniků od sebe sama. Probouzím v nich smysl, stejně jako jsem ho kdysi probudila v sobě“.

Jsem žena, terapeutka, adiktoložka, jsem člověk. V životě jsem zažila spoustu příběhů lidí, kteří se dostali do závislosti na alkoholu či jiných návykových látkách. Před mnoha lety jsem závislost prožila. Díky svému poslání mohu zažívat příběhy těchto lidí, kteří si vybojovali zpět zdraví a kvalitní život, stejně jako kdysi já. Jsem autorkou léčebného pobytového systému v délce 33 dní. Jsem zakladatelkou prvního soukromého anonymního zařízení pro překonání závislosti -  Branického sanatoria Moniky Plocové. Pomáháme formou pobytového programu i formou ambulantních individuálních programů pro překonání závislosti.

Monika Brenner (Plocová) 

www.monikaplocova.cz

www.facebook.com/mgrmonikaplocova

plocova@monikaplocova.cz

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...