Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čas mi protéká mezi prsty

Práskl za sebou dveřmi, hodil na stůl složku papírů a s hlubokým vydechnutím se sesunul do pohodlného manažerského křesla. Opřel si hlavu o opěrku na opěradle a prsty si začal masírovat spánky. Pomáhá to proti únavě a stresu.

Má za sebou zase jednu zbytečnou poradu, kdy se pohádal se šéfem a nic se nevyřešilo, snad jen to, že mu přibude více práce. Takže ztracené dopoledne. A on toho musí ještě dnes hodně udělat. Je  potřeba, aby dnes do centrály odešly výhledy rozpočtu na příští kvartál, aby zpracoval zdůvodnění propadu v akvizicích v minulých dvou čtvrtletích, aby přepracoval požadavek na nákup nových počítačů pro technické oddělení, když na těch starých se nedá pracovat. Hlavně nesmí zapomenout zavolat do tiskárny, jestli už mají vytištěný ten nový katalog.

Vypadá to, že v práci bude minimálně do deseti večer. A to přitom slíbil doma, že vyzvedne Davídka z družiny, dojede s ním na tenis a cestou k tomu obstará nákup. Bude muset zavolat Kateřině, že to časově nezvládá. A co je horší, že se o Davídka a nákup bude muset postarat někdo jiný. Povzdechl si, protože dobře věděl, co si v telefonu vyslechne. Ví jistě, že to nebude nic příjemného, ale musí to udělat, nemůže si dovolit, aby neplnil termíny, aby neplnil požadavky vedení. Přeci na prvním místě je to, aby všichni věděli, že je zodpovědný a je na něj spolehnutí. 

Nemůže si dovolit přijít o práci, zejména ne teď, když si k hypotéce na dům pořídili ještě další úvěry na koupi auta a vybavení domu. A ty jejich dovolené také něco stojí. A k tomu Davídkovy kroužky.  A také Kateřina má tak ráda nové boty, šaty a kabelky…

Otevřel spodní zásuvku svého psacího stolu, vyndal z ní skleničku a láhev bourbonu a nalil si dávku odpovídající jeho frustraci z toho, že nic nezvládá a že čas mu protéká mezi prsty. Napil se jednou, podruhé a pocítil teplo, které se mu rozlilo po hrudi a úlevu, že konečně našel někoho, kdo mu rozumí, kdo po něm nic nechce a kdo se s ním nehádá. Někoho, kdo jej podporuje. Dopil, nalil si další a pustil se do vyplňování a kontrolování rubrik ve výkazech.

„Pane inženýre,“ opatrně s ním zatřepal recepční, když ho v deset hodin večer našel, jak spí na stole s prázdnou láhví v ruce, „probuďte se, už musíte jít domů.“.

Probral se, zamžoural očima, poplácal recepčního po rameni, vzal si aktovku a odešel z kanceláře. Na ulici se zhluboka nadechl čerstvého vzduchu, až se mu z něj zamotala hlava. Usoudil, že není v takové formě, aby jel domů autem. Rozhodl se, že se trochu projde, v baru po cestě si dá ještě několik drinků, zavolá si taxíka a pojede domů. Vždyť je jedno, jestli domů přijede teď a nebo za dvě hodiny. Kateřina na něj stejně nečeká. A i kdyby ano, tak to, co od ní uslyší, už dobře zná. Zase bude vyhrožovat rozvodem, zase mu bude říkat, že není schopen postarat se o Davídka a o nákup, že je všechno na ní, že ona tohle nemá zapotřebí a že by se měl jít léčit, protože takhle všechno zničí.

Ale proč by se měl jít léčit, když on všechno zvládá, o všechno se postará. Nosí domů peníze a to, že si občas přihne je proto, že se potřebuje uvolnit a odreagovat. Pokýval hlavou, odsouhlasil si své rozhodnutí a vydal se pěšky k nejbližšímu baru, kde pokračoval ve svém, krátkodobě přerušeném, přátelství s bourbonem.

-

Typický příběh dnešní doby. Vysoké pracovní nasazení, budování kariéry a současně zabezpečení rodiny na vysoké úrovni. Dá se to vůbec zvládnout? Dan v našem autentickém příběhu se o to snaží. Alkohol je zde přítelem a pomocníkem v jednom. Pod pevným poutem ďábelského přátelství stihne vše, co se po něm žádá, ale má to i druhou stránku, vytrácejí se  lidské vztahy a hodnoty. Dan ještě neví, že přijde chvíle, kdy si toto pevné přátelství vybere obrovskou daň. Dan v našem příběhu si zatím spíše nepřipouští, že má nějaký problém. Ale rodina už problémem trpí. Problém se snaží řešit jeho paní Kateřina. Má o něj strach. Má ho ráda. Ví, že její manžel pije a potřebuje pomoc, i když on je hluboce přesvědčen, že tomu tak není.

Má svoji pravdu, která je vlastně také pravdou opodstatněnou. "Vždyť přece plním vše, co se po mně žádá. Mám postavení, jsem zodpovědný a přející. Vydělávám peníze pro rodinu  Víte, jak je to náročné? Co po mě vlastně chcete?"

 

 

Autor: Monika Plocová | pátek 26.11.2021 15:04 | karma článku: 13,51 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Monika Plocová

Květinový sen

Adéla sedí v kuchyni na svém místě. V ruce má malý kapesní nožík, její nožík. Ano, tomu koutku říká „mé místo“. Je to kousek prostoru kuchyně, kde se cítí v bezpečí.

22.3.2024 v 15:27 | Karma: 12,26 | Přečteno: 253x | Společnost

Monika Plocová

Rozhodnutí

Stojím před tou budovou. Otvírají se bílé dveře. “No tak pojďte”, říká mi silnější paní. Chce se mi strašně brečet. Je to jen moment, kdy se za mnou ty bílé dveře zaklapnou zevnitř. Uvědomuji si, že teď už není jiné cesty.

3.3.2024 v 16:50 | Karma: 32,85 | Přečteno: 2822x | Společnost

Monika Plocová

Kdo za to může?

Řekl jsem jasně: „Pavla se půjde učit na kadeřnici! Jsi snad hluchá?“ „Pavla chce jít studovat gymnázium“, řikala mi to. „Prosím tě, ty tvoje názory! Na co studovat.. Prachy potřebuje vydělávat! O tom je život!“

8.2.2024 v 13:48 | Karma: 20,53 | Přečteno: 712x | Společnost

Monika Plocová

Klobouk dolů

„Potřebuju pomoct.. Pomůžete mi?“ Ten hlas v telefonu mi byl povědomý. „Tady Věra...Pamatujete si na mě?“. Ano, jasně Věra, došlo mi. Mám ji na Facebooku a občas zahlédnu, jak se jí daří.

9.12.2023 v 15:41 | Karma: 20,77 | Přečteno: 574x | Společnost

Monika Plocová

Životní krize nás sunou vpřed

Život je mozaika. Skládá se z množství malých i velkých souvislostí. Každá z nich má své místo, smysl i čas.

9.11.2023 v 15:18 | Karma: 12,27 | Přečteno: 260x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 21,88
  • Průměrná čtenost 1524x
"Pomáhám lidem překonat problémy, životní krize a závislosti. Otvírám v nich cestu do vlastního nitra, cestu k sobě.  Navádím je na nový způsob života bez úniků od sebe sama. Probouzím v nich smysl, stejně jako jsem ho kdysi probudila v sobě“.

Jsem žena, terapeutka, adiktoložka, jsem člověk. V životě jsem zažila spoustu příběhů lidí, kteří se dostali do závislosti na alkoholu či jiných návykových látkách. Před mnoha lety jsem závislost prožila. Díky svému poslání mohu zažívat příběhy těchto lidí, kteří si vybojovali zpět zdraví a kvalitní život, stejně jako kdysi já. Jsem autorkou léčebného pobytového systému v délce 33 dní. Jsem zakladatelkou prvního soukromého anonymního zařízení pro překonání závislosti -  Branického sanatoria Moniky Plocové. Pomáháme formou pobytového programu i formou ambulantních individuálních programů pro překonání závislosti.

Monika Brenner (Plocová) 

www.monikaplocova.cz

www.facebook.com/mgrmonikaplocova

plocova@monikaplocova.cz