Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Musí, musí...

Zase další rána,  další a další…. Stačila jenom zvednout ruce před obličej, i když věděla, že to je zbytečné, že ON si poradí a najde si způsob, jak jí ublížit, jak jí ponížit.

Nezáleželo jí na sobě, nezáleželo jí na tom, jak bude vypadat, chtěla jenom, aby už byl konec, aby měla klid a hlavně, aby se už jejich dvě děti, které se zavřely ve vedlejším pokoji, nemusely bát, že si pak dojde vybít svůj vztek i na nich a aby nemusely poslouchat ten jeho křik, když jí do tváře vmetal jednu urážku a nadávku za druhou.  A tak držela, dokud se vyčerpáním nezhroutila a neskončila bezvládně ležet na podlaze. Zkrvavená, v roztrhaných šatech, ale živá. Bouchly vchodové dveře, slyšela odjíždět auto a najednou byl klid.

Za okamžik cítila, jak si k ní sedají jejich dvě děti a slyšela jejich pláč. Opřela se rukama o zem a pomalu se posadila. Musí být silná, musí to vydržet, musí se postarat o děti, o domácnost. Musí, musí.. Přitiskla si děti k sobě a slyšela se, jak jim říká, že to nic není, že tatínek měl jen špatnou náladu, protože maminka nestačila doma uklidit a přichystat mu večeři, takže si ten trest zasloužila. Viděla dva páry uslzených očí, jak ji sledují, jak jí věří a snaží se pochopit to, co jim říká. Nebude jim přeci říkat, že tatínek maminku bil proto, že si mu dovolila říci, že má na něco jiný názor než on, že si dovolila mu říci, že by mohl být s nimi více doma. Ano, rozumí tomu, že se musí postarat o rodinnou firmu, která je živí a která právě teď přišla významného zákazníka, ale mohli by se přeci trochu uskrovnit, nemuseli by mít poslední model auta, děti přeci nemusí chodit do té drahé soukromé školy a ona nepotřebuje mít boty a kabelky světových značek. Byla by raději, kdyby byl s nimi více doma, jezdil s nimi na výlety a ji občas pohladil a řekl jí, že jí to sluší a že ji má rád. To si ale dovolila hodně, protože ON ví, co je správné a ona je doma od toho, aby to náležitě ocenila, obdivovala ho, starala se o dům a o děti a poskytovala mu uspokojení, kdykoli on bude chtít. Nic víc a také nic míň.

Povzdechla si a s pomocí dětí se zvedla z podlahy, odvedla děti do dětského pokoje, přečetla jim pohádku a počkala až usnou. Potom došla do koupelny, ze skříňky si vzala hrst léků proti bolesti, které tam měla již dopředu připravené, zapila je vodou a napustila si vanu. Nechtěla cítit žádnou bolest, chtěla zapomenout. Došla do ložnice a ze šatní skříně vyndala láhev vodky, kterou tam měla schovanou, otevřela si ji a dopřála si několik pořádných doušků. Pak se podívala na láhev, kterou držela v ruce, zavrtěla hlavou, vrátila se koupelny, svlékla se a vlezla do vany. Teplá voda ji obstoupila a jí se tělem rozlilo uklidňující teplo. Dopřála si ještě několik doušků vodky, zavřela oči a alespoň na chvíli měla pocit, že může být sama sebou, ve svém světě, ve kterém se partneři milují, uznávají se, společně vychovávají děti a vzájemně se podporují. Ve světě bez křiku, bez bití, bez ponižování, ve světě, který je tak vzdálen tomu, v čem žije ona. Najednou sebou trhla, uvědomila si nepatřičnost takových myšlenek, zvedla se z vany, utřela se a vrátila se do kuchyně, kde začala uklízet nepořádek, který tam zůstal, aby až ON se vrátí domů, nenašel jedinou záminku k hádce. Uklízela, přestože věděla, že to je zbytečné, protože ON si důvod vždy najde. Povzdechla si, dokončila úklid, dala si ještě několik loků z lahve, zašroubovala ji a uklidila zpět do skříně v ložnici. Převlékla se do noční košile, kterou jí koupil a která se mu líbila a lehla si do postele. Z nočního stolku si vzala ještě jednu hrst prášků proti bolesti a několik dalších na spaní a se široce rozevřenýma očima čekala, až ON přijde, aby mu byla, bude-li ON chtít, po vůli. Co jiného by také mohla dělat, je přeci neschopná a na nic jiného, než být loutkou se nehodí.

-

Sára a její příběh je jeden z dalších typických scénářů, který často vyústí do závislosti. Sára má vše z hmotného světa. Její muž ji dopřeje vše, na co si vzpomene. Krásné bydlení, drahé oblečení, luxusní dovolené… Chce za to jedinou věc, tj. naprostou poslušnost. Sára nesmí myslet, cítit, oponovat… Zpočátku ve svém partnerství tuto pozici necítila, ale postupem času začalo volat o pozornost „její vlastní já“. Avšak marně. Ona ho projevit nesmí, musí přece žít život takový, jaký chce manžel.

Vnitřní svoboda člověka si však i tak nachází cestičky k uvolnění. V případě Sáry začal fungovat jako uvolňující ventil alkohol v kombinaci s léky. Sáru jsme poznali před devíti měsíci. Má za sebou terapeutický program pro překonání závislosti. Pravidelně chodí na terapie. Je motivovaná k dalším životním posunům. Devět měsíců je čistá bez návykových látek. Devět měsíců se snažíme o spolupráci s manželem formou partnerských terapií. Nedaří se. Závislost je problémem celé rodiny. Spolupráce s členem rodiny je důležitá. Je to cesta k základní hodnotě zachování rodiny.  

A Sára a její rodina? To ukáže čas…Žádná spolupráce a žádná podpora ze strany partnera je spíše cestou k rozpadu rodiny. Avšak zázraky se dějí…

Monika Hoffmann Plocová, Tomáš Böhm

 

Autor: Monika Plocová | čtvrtek 21.10.2021 12:46 | karma článku: 19,16 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Monika Plocová

Květinový sen

Adéla sedí v kuchyni na svém místě. V ruce má malý kapesní nožík, její nožík. Ano, tomu koutku říká „mé místo“. Je to kousek prostoru kuchyně, kde se cítí v bezpečí.

22.3.2024 v 15:27 | Karma: 12,26 | Přečteno: 255x | Společnost

Monika Plocová

Rozhodnutí

Stojím před tou budovou. Otvírají se bílé dveře. “No tak pojďte”, říká mi silnější paní. Chce se mi strašně brečet. Je to jen moment, kdy se za mnou ty bílé dveře zaklapnou zevnitř. Uvědomuji si, že teď už není jiné cesty.

3.3.2024 v 16:50 | Karma: 32,85 | Přečteno: 2823x | Společnost

Monika Plocová

Kdo za to může?

Řekl jsem jasně: „Pavla se půjde učit na kadeřnici! Jsi snad hluchá?“ „Pavla chce jít studovat gymnázium“, řikala mi to. „Prosím tě, ty tvoje názory! Na co studovat.. Prachy potřebuje vydělávat! O tom je život!“

8.2.2024 v 13:48 | Karma: 20,53 | Přečteno: 713x | Společnost

Monika Plocová

Klobouk dolů

„Potřebuju pomoct.. Pomůžete mi?“ Ten hlas v telefonu mi byl povědomý. „Tady Věra...Pamatujete si na mě?“. Ano, jasně Věra, došlo mi. Mám ji na Facebooku a občas zahlédnu, jak se jí daří.

9.12.2023 v 15:41 | Karma: 20,77 | Přečteno: 574x | Společnost

Monika Plocová

Životní krize nás sunou vpřed

Život je mozaika. Skládá se z množství malých i velkých souvislostí. Každá z nich má své místo, smysl i čas.

9.11.2023 v 15:18 | Karma: 12,27 | Přečteno: 260x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 105
  • Celková karma 21,88
  • Průměrná čtenost 1524x
"Pomáhám lidem překonat problémy, životní krize a závislosti. Otvírám v nich cestu do vlastního nitra, cestu k sobě.  Navádím je na nový způsob života bez úniků od sebe sama. Probouzím v nich smysl, stejně jako jsem ho kdysi probudila v sobě“.

Jsem žena, terapeutka, adiktoložka, jsem člověk. V životě jsem zažila spoustu příběhů lidí, kteří se dostali do závislosti na alkoholu či jiných návykových látkách. Před mnoha lety jsem závislost prožila. Díky svému poslání mohu zažívat příběhy těchto lidí, kteří si vybojovali zpět zdraví a kvalitní život, stejně jako kdysi já. Jsem autorkou léčebného pobytového systému v délce 33 dní. Jsem zakladatelkou prvního soukromého anonymního zařízení pro překonání závislosti -  Branického sanatoria Moniky Plocové. Pomáháme formou pobytového programu i formou ambulantních individuálních programů pro překonání závislosti.

Monika Brenner (Plocová) 

www.monikaplocova.cz

www.facebook.com/mgrmonikaplocova

plocova@monikaplocova.cz