Monika Plocová

Prohibice?

23. 09. 2012 10:54:53
"Tatínek je ve vážném stavu..," vyhrkla ze sebe. "Pije vodku, ale teď je ta prohibice a on..." Z telefonního sluchátka byl slyšet usedavý pláč. "Kolik toho pije? ptám se. "Já nevím. Bylím na druhém koci republiky. Teď jsem u něj. Má plný byt vypitých lahví. Chce po mě rum. Co mám dělat? Nikde ho neseženu. Představte si, že tu má i vypitou ALPU!"

Tak to byl můj včerejší telefonát. Paní zavolala záchranku a tatínek skončil v závažném odvykacím stavu v nemocnici.

Alkohol do 20% je pro organismus notorika, který je navyklý na destiláty, příliš slabý, neúčinný. Když už jednou někdo pije ve velkých dávkách tvrdý alkohol, je nemožné ho zpětně nahrazovat pivem nebo vínem. Napadá mě, kolik by musel notorik vypít litrů piva nebo vína. I tak by nedosáhl očekávaného účinku. Organismus se totiž začne změně bránit.

Prohibice? Rozhodně, pokud potrvá prohibice delší čas, domácí zásoby alkoholu dojdou a lidé budou čím dál více kupovat tvrdý alkohol pokoutně. Poroste pití čistících prostředků, stejně jako u pána, jehož dcera volala. V důsledku tohoto jevu poroste procento lidí ohrožených na životě. Už teď je zaznamenán prudký nárůst obložnosti na detoxech a v nemocnicích.

Prohibice není důležitý čas jen pro notoriky. Mnoho pijících Čechů pocítí v tomto čase problém. Když nebudou mít svou dávku tvrdého alkoholu, na kterou jsou zvyklí, začne jim chybět. Právě v tuto chvíli stojí lidé tváří v tvář skutečnosti jak na tom s pitím alkoholu vlastně jsou. Jsem schopen tuto situaci přijmout? Nebo budu hledat náhražky a budu se snažit navodit uvolňující pocit po alkoholu jinou umělou cestou?

Je tu velké riziko, že lidé se začnou bavit jiným způsobem, t.j navodí si umělý stav uvolnění pomocí jiné návykové látky - drog. A jsme u nárůstu jiného typu závislosti. Drogy mají zelenou.

Pro mnoho Čechů a vlastně pro celou společnost nastává krutý čas pravdy. Vyběhne totiž na povrch závažnost problému alkoholismu, která je společností bagatelizována.

A prohibice z jiného pohledu? Každý člověk je individualita. Záleží na tom, jak přistoupí k tomu, když v tomto období zjistí, že má s alkoholem problém. Pokud přijme poznání svého stavu, přichází výzva: Můžu se sebou něco udělat! Můžu vyhledat odbornou pomoc a svůj život změnit.

Když už máme období prohibice, bylo by fajn ho využít ke své úzdravě.

Autor: Monika Plocová | karma: 15.29 | přečteno: 1376 ×
Poslední články autora