Ventil

4. 02. 2012 12:15:39
Závislost...Slovo, které vzbuzuje u mnohých lidí velké rozpaky. A co teprve, když za něj dosadíme další tři slova – na návykových látkách. Ony rozpaky jsou někdy nechutí dozvědět se o problému víc, protože „máme pocit, že by se nás něco takového nemohlo nikdy týkat“. Někdy je to prostý strach: „ Co když uvidím sám sebe jako v zrcadle? Nebo třeba někoho blízkého?“

Podívat se pravdě do očí je těžké...Málokdo to dokáže na první pokus. Mnozí k tomu dojdou časem. Někteří nikdy... Kdo se alespoň někdy zahlédne v zrcadle závislosti a rozhodne se neuhýbat a jednat – zaslouží si obdiv.

Závislost na alkoholu, návykových lécích, drogách se může u člověka vyvinout tak rychle, aniž by si to dovedl představit. Je to křehký moment...Ze společenského popíjení, pokuřování marihuany, experimentů s drogami, je najednou bludný kruh, ze kterého není úniku.

Závislost je onemocnění lidské duše, které se v důsledku promítne do celého těla. Není to tak, že jsme se rozhodli být závislí. Žádný alkoholik se nerozhodl upít. Při vzniku závislosti se podílí různé faktory. Někdy je můžeme ovlivnit, někdy taky ne. Když jdeme po stopách vzniku závislosti, zjišťujeme, že větší skupina lidí, kteří do ní propadají, mají závislost v genech (rodiče, prarodiče atd.). I prostředí, ve kterém dítě vyrůstá, má podíl na rozvoji závislosti. Jak se bude dítě v dospělosti asi chovat, když vidí opilé rodiče, jejich časté pití, kouření atd?

Vznik závislosti souvisí s neřešenými problémy – je to vlastně únik, jakýsi VENTIL, nešťastný ventil. Do závislosti propadají citliví lidé. Dělat v životě něco, co není v souladu s naším svědomím, to je přece velký lidský niterný konflikt. Často, aby si člověk udržel statut v dnešní společnosti, snaží se své svědomí potlačit. Tlak na něj i celou osobnost se zvyšuje. Návyková látka mu způsobuje uvolnění. Tady velmi dobře funguje alkohol.

Dalším, faktorem úniku k návykovým látkám a vzniku závislosti, je vzorec řešení problémů rodičů v dětství alkoholiků, narkomanů. Ten často selhával. Na vzniku závislosti se podílí nefunkční rodiny, psychické poruchy, existenciální problémy, nečekané zásahy do života atd.

Proč někteří lidé do závislosti neupadnou? Mají přece problémy prakticky stejné. Protože... Souhra okolností prostě u lidí, kteří jsou z nějakého důvodu náchylní k závislostem, způsobí její rozvoj.

Lidé, kteří propadli do závislosti a najdou odvahu s ní bojovat, jsou velmi tvořiví, šikovní a mívají v sobě potlačený jakýsi dar, potřebu, která dosud nedostala šanci se rozvinout. V léčbě otvírají své bolesti, které zpracovávají. Otvírají své niterní pocity a dovolují si jim naslouchat. Objevují smysl, svoji cestu. Objevují svoji výjimečnost. Mění se jejich osobnost.

Nalezení smyslu a směru v životě je na cestě k abstinenci a k vlastnímu životnímu naplnění podstatné. Pak nastane moment, kdy člověk nemá potřebu utíkat k návykovým látkám, protože naplňuje své potřeby.

V léčbě závislosti je důležitý hlubinný přístup ke kořenům tohoto onemocnění. V hloubce duše odkrýt prvotní příčinu úniku. Odhalit bolesti a křivdy, zpracovat je. Přijmout je. Je krásné vidět klienty na konci léčby. Začínají si vážit sami sebe. Začínají se mít rádi.

Mají chuť pak pracovat dále na sobě, vidí náznak své vlastní cesty. V rámci doléčovacích terapií svou cestu dále otvírají a zpevňují ji. Žijí a neživoří.

Autor: Monika Plocová | sobota 4.2.2012 12:15 | karma článku: 15.84 | přečteno: 1459x

Další články blogera

Monika Plocová

Květinový sen

Adéla sedí v kuchyni na svém místě. V ruce má malý kapesní nožík, její nožík. Ano, tomu koutku říká „mé místo“. Je to kousek prostoru kuchyně, kde se cítí v bezpečí.

22.3.2024 v 15:27 | Karma článku: 11.94 | Přečteno: 239 |

Monika Plocová

Rozhodnutí

Stojím před tou budovou. Otvírají se bílé dveře. “No tak pojďte”, říká mi silnější paní. Chce se mi strašně brečet. Je to jen moment, kdy se za mnou ty bílé dveře zaklapnou zevnitř. Uvědomuji si, že teď už není jiné cesty.

3.3.2024 v 16:50 | Karma článku: 32.85 | Přečteno: 2808 |

Monika Plocová

Kdo za to může?

Řekl jsem jasně: „Pavla se půjde učit na kadeřnici! Jsi snad hluchá?“ „Pavla chce jít studovat gymnázium“, řikala mi to. „Prosím tě, ty tvoje názory! Na co studovat.. Prachy potřebuje vydělávat! O tom je život!“

8.2.2024 v 13:48 | Karma článku: 20.35 | Přečteno: 703 |

Monika Plocová

Klobouk dolů

„Potřebuju pomoct.. Pomůžete mi?“ Ten hlas v telefonu mi byl povědomý. „Tady Věra...Pamatujete si na mě?“. Ano, jasně Věra, došlo mi. Mám ji na Facebooku a občas zahlédnu, jak se jí daří.

9.12.2023 v 15:41 | Karma článku: 20.59 | Přečteno: 567 |

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 2 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.22 | Přečteno: 772 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.91 | Přečteno: 2899 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 322 | Diskuse
Počet článků 105 Celková karma 21.71 Průměrná čtenost 1524

"Pomáhám lidem překonat problémy, životní krize a závislosti. Otvírám v nich cestu do vlastního nitra, cestu k sobě.  Navádím je na nový způsob života bez úniků od sebe sama. Probouzím v nich smysl, stejně jako jsem ho kdysi probudila v sobě“.

Jsem žena, terapeutka, adiktoložka, jsem člověk. V životě jsem zažila spoustu příběhů lidí, kteří se dostali do závislosti na alkoholu či jiných návykových látkách. Před mnoha lety jsem závislost prožila. Díky svému poslání mohu zažívat příběhy těchto lidí, kteří si vybojovali zpět zdraví a kvalitní život, stejně jako kdysi já. Jsem autorkou léčebného pobytového systému v délce 33 dní. Jsem zakladatelkou prvního soukromého anonymního zařízení pro překonání závislosti -  Branického sanatoria Moniky Plocové. Pomáháme formou pobytového programu i formou ambulantních individuálních programů pro překonání závislosti.

Monika Brenner (Plocová) 

www.monikaplocova.cz

www.facebook.com/mgrmonikaplocova

plocova@monikaplocova.cz

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...