Lahodný jed

29. 08. 2011 15:57:58
"Nalij si mě, dej si mě. Slibuji ti úlevu a lehkost. Nebudeš vnímat tu tvrdou realitu okolo sebe, nebudeš vnímat zlo. Zlo se pod mým oparem rozplyne. Nalij si mě, dej si mě. Pocítíš nádherný pocit lehkosti a uvolnění. Svět bude na chvíli krásný..."

Olina je dáma okolo pětapadesátky. Je třicet let vdaná, má dvě dospělé dcery, je vysokoškolačka.

"Oli, jak jsi začala pít?"

"Myslím, že to bylo v době, kdy mě v práci povýšili do funkce ředitelky. V devět ráno mi sekretářka uvařila kafe, nalila malého panáčka vodky, cigárko...Byla to prostě chvíle, kdy jsme si udělali pohodu".

"Vodku takhle ráno?"

"To máš těžký, jezdila jsem pravidelně na pracovní cesty do zahraničí a tam nám pořád něco nalejvali. Tak jsme si ten rituál zavedli i u nás. Vést 800 zaměstnanců je fuška. Další taková chvilka pohodičky byla po obědě a pak až doma večer ".

"Schovávala sis pití?"

"Ne, já jsem nikdy nebyla opilá. Vypila jsem tak 3deci vodky za den".

"Jak ses dostala do léčby?"

"Upadla jsem, vezli mě do nemocnice a pak...už nic.."

Olina se dostala do pobytové léčby v den, kdy měla dovolenou. Ráno byla na cvičáku se psem. Pes zatáhl a ona upadla. Zlomila si klíční kost. Bylo to ráno před devátou hodinou. Během dopoledního pobytu v nemocnici se dostala do těžkého absťáku deliria tremens. Ošetřená byla převezena na detox, kde se probrala až po několika dnech. Důvodem kolapsu bylo, že si nestihla dát pravidelného panáčka, tedy pravidelnou hladinku alkoholu, na kterou je tělo zvyklé.

"Pamatuješ se na okamžik, kdy jsi procitla?"

"Asi po čtrnácti dnech jsem začala chodit. Mezi tím mám jen útržky. Ležela jsem na posteli, tý nemocniční a třeba jsem byla obklopená rodinou, manželem, dcerami. Něco mi říkali. Byla tam i maminka, pod polštářem a dědeček u dveří. Oba jsou už mrtví. Já vím, že to byly halucinace.. Ale jeden zážitek byl fakt silný. Zajížděla jsem do temné díry. Na konci byla obrovská záře. V ní se najednou objevila maminka a dědeček. Strašně moc jsem za nimi chtěla, rozlítla jsem se a nejdnou maminka mi s klidnou tváří přikázala: Mazej zpátky! Začala jsem couvat. Maminka se pak umístila zase pod polštář a dědeček ke dveřím."

Když Olina dovyprávěla své pocity, úplně mě zamrazilo. Ještě není čas.. Ještě má na světě nějaký úkol. Musí bojovat, léčit se. Jak často se mi toto při práci s klienty stavá! Odejít do bran neznáma by bylo příliš jednoduché.

Olina byla skoro pět týdnů ve vážném stavu na detoxu. Pak přešla do pobytové léčby. Tam řešila problémy, které souvisejí s jejím pitím. Od dětství měla velmi vysoko nasazenou laťku dokonalosti - něco nezvládnout neexistuje. A také pěkně vyděsila svou rodinu. Doposud se o ní vzorně starala (řekla bych až na hranici rozmazlování). Velmi výchovné bylo, že i rodina pocítila nebezpečí, že by o mamku mohli přijít. I oni si mysleli, že mamka všechno zvládne. Je zvlástní, jak až v těchto patových situacích lidé začnou přehodnocovat život a nachází nové, nepoznané hodnoty. Každý potřebujem svou výchovnou lekci, abychom si vážili života a hodnot, které jsou důležité.

Olina odešla z fukce ředitelky velkého podniku. Našla si místo v zařízení, kde pečuje o malé děti.

Maminka s dědečkem asi veděli co dělají..tam, uprostřed neznáma. Snad si právě teď plní Olina poslání svého života. Kdo ví?

Autor: Monika Plocová | pondělí 29.8.2011 15:57 | karma článku: 17.08 | přečteno: 1505x

Další články blogera

Monika Plocová

Květinový sen

Adéla sedí v kuchyni na svém místě. V ruce má malý kapesní nožík, její nožík. Ano, tomu koutku říká „mé místo“. Je to kousek prostoru kuchyně, kde se cítí v bezpečí.

22.3.2024 v 15:27 | Karma článku: 11.94 | Přečteno: 239 |

Monika Plocová

Rozhodnutí

Stojím před tou budovou. Otvírají se bílé dveře. “No tak pojďte”, říká mi silnější paní. Chce se mi strašně brečet. Je to jen moment, kdy se za mnou ty bílé dveře zaklapnou zevnitř. Uvědomuji si, že teď už není jiné cesty.

3.3.2024 v 16:50 | Karma článku: 32.85 | Přečteno: 2808 |

Monika Plocová

Kdo za to může?

Řekl jsem jasně: „Pavla se půjde učit na kadeřnici! Jsi snad hluchá?“ „Pavla chce jít studovat gymnázium“, řikala mi to. „Prosím tě, ty tvoje názory! Na co studovat.. Prachy potřebuje vydělávat! O tom je život!“

8.2.2024 v 13:48 | Karma článku: 20.35 | Přečteno: 703 |

Monika Plocová

Klobouk dolů

„Potřebuju pomoct.. Pomůžete mi?“ Ten hlas v telefonu mi byl povědomý. „Tady Věra...Pamatujete si na mě?“. Ano, jasně Věra, došlo mi. Mám ji na Facebooku a občas zahlédnu, jak se jí daří.

9.12.2023 v 15:41 | Karma článku: 20.59 | Přečteno: 567 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 16.18 | Přečteno: 472 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.82 | Přečteno: 180 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 153 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 225 | Diskuse
Počet článků 105 Celková karma 21.71 Průměrná čtenost 1524

"Pomáhám lidem překonat problémy, životní krize a závislosti. Otvírám v nich cestu do vlastního nitra, cestu k sobě.  Navádím je na nový způsob života bez úniků od sebe sama. Probouzím v nich smysl, stejně jako jsem ho kdysi probudila v sobě“.

Jsem žena, terapeutka, adiktoložka, jsem člověk. V životě jsem zažila spoustu příběhů lidí, kteří se dostali do závislosti na alkoholu či jiných návykových látkách. Před mnoha lety jsem závislost prožila. Díky svému poslání mohu zažívat příběhy těchto lidí, kteří si vybojovali zpět zdraví a kvalitní život, stejně jako kdysi já. Jsem autorkou léčebného pobytového systému v délce 33 dní. Jsem zakladatelkou prvního soukromého anonymního zařízení pro překonání závislosti -  Branického sanatoria Moniky Plocové. Pomáháme formou pobytového programu i formou ambulantních individuálních programů pro překonání závislosti.

Monika Brenner (Plocová) 

www.monikaplocova.cz

www.facebook.com/mgrmonikaplocova

plocova@monikaplocova.cz

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...